Molemmille ryhmille ("isot" ja "pienet") oli järjestetty yhteinen leikkimielinen pikkukisa möllisäännöillä, jonka tarkoitus oli antaa meille mahdollisuus juosta vähän pidempi rata vaihteeksi. Tietysti siinä oli vähän sellaista kisaelementtiä myös, että oli ratapiirros ja kaikki oli yhtä aikaa tutustumassa rataan, oli lämmittelyalue ja sieltä kutsuttiin sitten järjestyksessä radalle. Suoritukset kuvattiin ja analysoitiin ne sitten lopuksi. Rata oli tällainen ihan yksinkertainen, vaikeampi pyörityksiä on harjoiteltu kurssilla kyllä, mutta ehkä tämän helpon radan oli tarkoitus olla jokaiselle osallistujalle mahdollinen ja toisaalta jättää hyvän mielen omasta edistymisestä. Tällainen se suurin piirtein oli, kakkosena pituus, kolmonen ja viitonen putket, kuutonen muuri ja kymppi pussi. Oikeasti rata taisi olla etenkin tuosta ekan putken alapuolelta vähän väljempi kuin miltä tämä nyt tässä näyttää.

 

1271835098_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Saimme itse suurin piirtein valita mihin kokoluokkaan koirat kuuluu, Rufus meni nyt medinä. Jäimme Marian kanssa katsomaan pari minikoiran suoritusta ennen kuin kävimme hakemassa omat koirat verryttelemään (no olihan ne kävelytetty ennen autoon panemista, mutta siinä välissä oli kuitenkin rakennettu rata), ja pian halliin päästyämme kuulutettiinkin jo että Rufus valmistautuu. Ehdin vähän leikittää, ottaa pari keppiä (ne menee jo aika hyvin muuten) ja paikalla oloa, ja juuri ennen radalle menoa yksi pieni hyppy-putki-hyppy-sarja... Sikäli oli tosi hyvä että aidat ei niitä makseja olleet.

Rufus jäi tällä kertaa kiltisti aloitukseen, eikä haukkunutkaan niin hirveästi. En muista haukkuiko se radalla, kyllä varmaankin jonkun verran. Rata meni hyvin. Rufus ei ottanut pituudelta vauhtia, eikä ottanut muurista vauhtia, eikä tiputtanut rimoja.  Tuon 7-8-9-kaarteen Rufus meni hienosti kauempana minusta. Taisi olla tuo hyppy 8 ja hyppy 11, joille olisin voinut käskyttää aikaisemmin. Rufus hakee ne edessä olevat esteet itse, mutta jää odottamaan käskyä jos minä olen sen takana, ja jos sitä käskyä ei tule pari askelta ennen estettä, se vilkaisee taaksepäin minua että sano jo. Hidastuu turhaan vauhti. Hypylle 11 se taisi puoliksi pyörähtääkin minua kohti pussista tullessa, koska olin sen verran jäljessä. Noissa kohdissa minulla oli ajatukset vähän muualla, kasille tullessa katselin missä se pussi on ja pussin kohdalla oli vähän koordinaatio-ongelmia, kun se sitten kuitenkin tuli vähän yllättäen, eli piti koittaa kääntää rataa vähän vasemmalle yhtätoista kohti, kuitenkin juosta kovaa loppusuoralla ja siltikään ei ollut hyvä idea törmätä vasemmalla olevaan pituuteen. En sentään kaatunut, mutta täytyy vaan koittaa muistaa nostella niitä polvia kaiken muun lisäksi.

Meidän aika oli kuitenkin 15,27 sekuntia ja 0 vp, medeistä ykkönen ja itseasiassa kaikista muistakin kokoluokista paras tulos. Maria ja Touko menivät medi-luokassa kovempaa (14,09 sekuntia oli aikansa), mutta harmillisesti (heidän kannaltaan, buhahahaa...!) tuli viisi virhepistettä ensimmäisen esteen ohituksesta, kun Touko täysin itselleen epätyypillisesti lähti pomppimaan aloituksesta omia rundejaan, sillä aikaa kun Maria asetteli hiuksiaan (hihihi). Ja se sitten laskettiin aloitukseksi ja kielloksi -> 5 vp, kun Touko kävi tuomareiden edessä esiintymässä ja meni samalla ekan esteen linjan yli. Maria ei tiennyt että tässä nyt jo virallisesti tuli lähtö, vaan asetti koiran takaisin alkuun ja lähti suorittamaan rataa erinomaisella vauhdilla ja tarkkuudella. Myöskään ajanottaja ei sitä varaslähtöä hoksannut, vaan käynnisti kellon vasta seuraavasta "lähdöstä", mikä olikin hyvä juttu koska muuten ei olisi selvinnyt miten nopeasti he sen radan oikeasti tekivät. Me siis veimme vähän hitaammalla (ja blaah miten hitaalta se oma lyllerrys videolla näyttikään, vaikka sitä kuvitteli juoksevansa vaikka kuinka kovaa...=P) mutta sääntöjen mukaisemmalla suorituksella poropallo- ja puruluupalkinnon Toukon nenän edestä.

[Juu eihän me tätä leikkimielistä kilpailua mitenkään vakavasti otettu, mutta pääasia oli, että tuli laskennallinen ja moraalinen kaksoismurskavoitto meille!]

Tätä sääntökohtaa, että suoritus katsotaan siitä kun koira ylittää TAI ohittaa ensimmäisen esteen linjan, ei ihan muistettu me muutkaan, mutta tulipa nyt ainakin selväksi. Eli jos koira lähtee aloituksesta ja menee samalla ensimmäisen esteen ohi, sitä ei pidä palauttaa takaisin alkuun (paitsi jos on jo siinä menettänyt pelin ja on ihan sama miten kauan aikaa menee), vaan siitä vaan äkkiä koira ensimmäisen esteen yli ja matkaan, niin voi saada vielä virhepisteistä huolimatta kohtuullisen ajan. Samaten monelle ei tullut mieleen, että jos koira ensin ohittaa yhden esteen (kielto), sitä ei pidä pyöräyttää lyhintä tietä takaisin, jos se silloin ylittää esteen väärästä suunnasta (hylky), vaan jos välistä on jäänytkin este, koira kannattaa ohituksen jälkeen kuljettaa huolellisesti takaisin oikealle puolelle. Monelle tuli tuosta turhia virhepisteitä (möllisääntöjen mukaanhan ei hylätä vaan virhepisteet vaan kertyy), kun koira ohimennen suoritti esteen väärältä puolelta. Kuitenkin minusta kaikilla paikallaolleilla rata meni hyvin ja osa jopa yllätti miten sujuvasti ne sitten menikään.

Rufuksesta sanottiin, että jos sille opettaa suunnat ja estekäskyt kunnolla, sen kanssa ei paljon mitään tarvitse juostakaan, kun se suorittaa esteitä kaukanakin jos vaan on ohjeet mitä tehdä (mikä on hyvä juttu ja vieläpä tosi kannustavasti sanottu, koska enhän minä lähellekään sen perässä pysy radalla). Ensimmäiseksi voisi nyt ainakin opettaa sen eteen-käskyn, koska jos vielä vaikka lennänkin nurin loppusuoralla, voin aina huutaa eteeneteen jos saan edes yhden sormen sieltä maanpinnasta ylös, ja koira ehkä itse pääsee maaliin asti. Vasen ja oikea ei ehkä vielä tule valikoimaan, eihän me päästäisi senkään vertaa eteenpäin mitä nyt, jos joutuisin miettimään että jos koira on noin päin niin sen vasen on nyt siis oikea ei kun öh nyt se pyörähti joten oikea on vasen ei kun... Nyt välillä tulee blackout kun menee putki ja pussi sekaisin (PUTeikuPUSSI, no se ei ole vakavaa kun se menee kuitenkin), mutta myös muurille ja pituudelle tullessa voin jäädä miettimään että mitä tässä pitikään muistaa (sanonko hyp vai hyyyyppy), vai oliko tälle oma käskynsä. Vaikka en tiedä kuunteleeko Rufus niitä niin tarkkaan, vai ottaako se estekäskyksi minkä vaan kiljahduksen sopivalla hetkellä.

Nyt sitten jatkuu agility toistaiseksi espanjalaisvuoroilla perjantaisin. Pienryhmistä, vai mitä mölliryhmiä ne olikaan, ei ole vielä tietoa, mutta en usko että sellaiseen edes nyt pyrin, koska en pysty nyt sellaiseen sitoutumaan enkä halua maksaa sitä jäsenmaksua jos vain satunnaisesti pääsen osallistumaan. Tälle keväälle ja alkukesälle on kuitenkin ihan mielenkiintoisia kursseja ja jopa kisoja tulossa, ja siihen päälle ne omat perjantaivuorot, niin kyllä siinä ihan riittävästi on meille. Ainakin ensi kuussa muistaakseni oli ATT:n järjestämiä koulutuspäiviä, joille sai ostaa tunnin tai kaksi koulutusta. Ja kesäkuussa on Mynämäellä Wirmo-epikset, joissa on myös starttiluokka (radalla vain putkia ja aitoja) tällaisille aivan aloittelevilla koirakoille, joilla ne kontakti ei ihan ole kisakunnossa. Täytyy varmaan noita Canis-lehtiä selata, jospa saisi inspiraatiota ne kunnolla opettaa...  Wirmo-kisat on Nadador-päivien aikaan, mutta jospa toisena päivänä sinä viikonloppuna pääsisi sinne. Tai no eihän se Mynis nyt niin kaukana ole samanakin päivänä pyörähtää molemmissa (nimimerkillä Vieläkin kauempaa taloa katsomassa käynyt ja ostotarjouksen jättänyt perhe).