Tällainen meemi kiertää blogeissa. Ideana on kertoa mistä koira on saanut nimensä, ja samalla haastetaan kaksi muut blogaajaa kertomaan omat tarinansa. Sain haasteen Tillin emännältä.

Haaste ilmeisesti koski vain Ruukkuksen nimeä, mutta olen huomannut joidenkin blogeissa haastetta muodossa "selitä eläimiesi nimien taustat", joten selitetäänpäs nyt :).

Charo sai nimensä Y tu mama tambien -elokuvassa olleesta "Charolastra, charoloo"-hoilotuksesta, joka jäi soimaan päähäni. Laululla taas on oma tarinansa, mutta suomennoksen perusteella luulin että Charo tarkoittaa meksikolaista cowboyta, charolastra taas olisi jonkinlainen astraalicowboy. Jälkeen päin selvisi että oikea kirjoitusmuoto olisi charro astral, ja yhdellä ärrällä kirjoitettuna Charo taas on Rosarion (naisen nimi) lempinimi ja tarkoittaa ruusunnuppua. Että näin.

Tässä välissä oli erä valkomusta jäniseläin, joka sai nimensä silloin ajankohtaisen öljytankkeri Minerva Nou Nousta. Kreikkalainen kohutankkeri aiheutti vuonna 2006 häslinkiä mediassa. Kani sai nimekseen Nounou, lausutaan nuunuu, ja lempinimeksi muodostui Nuuska. Nyt en löydä tietoa mitä se nou nou loppujen lopuksi tarkoitti, muistelen että se olisi ollut joku numero kreikan kielellä, ehkä 11, mutta voi olla että muistan ihan väärin.

Rufus-koiran nimi taas tuli ensin siitä, että ensin keksin ihan toisesta yhteydestä, että urospennulle voisi sopia nimeksi Refu. Ko pentu oli punaruskea valkoisin merkein. Tämä oli siis ennen Rufuksen syntymää, ja jotenkin taas tämä yhtälö "nätti pentu + sopiva nimi" aiheutti sen että rupesin haluamaan itsellenikin pentukoiraa. Ja kas, löytyi Charon sukulaisyhdistelmä jossa oli vielä yksi punaruskea urospentu valkoisin merkein. Refu-nimi ei enää sitten tuntunutkaan hyvältä, joten mietin että se voisi jalostua Rafu, Rufu, Rufus-suuntaan. Ja Rufus siitä sitten tuli. Harkitsin jossain vaiheessa myös cowboy-teeman jatkamista, vaikka Charon nimi ei ihan nappiin mennytkään siltä osin. Vaquero ja Gaucho esimerkiksi olisi tällaisia nimiä. Ehkä myös Chulo olisi voinut olla nimivaihtoehto urospennulle, mutta se jäi sitten kun kuulosti Zulolta (eli Sulo jossa ässä on vaihdettu tyylikkäästi zetaksi). Chulo-perro on sittemmin löytynyt sieltä mistä Rufuksenkin juuret osittain on, Hollannista, ja mielestäni yhdennäköisyys on niin merkittävä, että ihan hyvä että jäi se Chulo-nimi käyttämättä (Kennel Alto Norte, "Our dogs" osiosta).

Molemmat nimet toimii ihan hyvin koiranniminä, niissä on sopivasti konsonantteja ja rytmiä. Ja vaikka ovatkin erilaisia, niin kuitenkin riittävän samanlaisia äänteellisesti. Molemmissa on vähän espanjalaista kaikua muttei kuitenkaan ilmiselvästi, molemmat ovat latinalaisperäisiä ihmisen nimiä. Ruuffuksia tai Rufuksia on tullut jonkin verran vastaan, Charoja ei. Jälkeen päin ehkä tuo Charon nimi varsinkin on tuntunut vähän tyhmältä, omituista hienostelua uroksen nimenä ja vielä siihen päälle tuo feminiininen ruusunnuppu-merkitys, lisäksi sitä joutuu aina välillä selittelemään että miten se lausutaan tai kirjoitetaan, ja onko se nyt sitten tyttö vai poika. Nimi myös on aika lähellä perinteistä koiran nimeä Caro. Usein se lausutaankin Karo, tai sitten Sharo, molemmat on ihan ok, vaikka itse lausun sen kutakuinkin Tsharo, niin kuin cha-cha-chaa.

Hauskaa on, että molemmissa nimissä on ollut sattumalta jotain punaista ja myös ruusuista, ruusunnupussa toki itsestään selvästi. Mutta myös Rufus taas nimenä on alunperin tarkoittanut punahiuksista, englannin kielessä edelleen "ruby" tarkoittaa punaista (esim. cavalierien punertava väritys on nimeltään ruby, rubiini myöskin on englanniksi ruby). Tämän tiesinkin nimeä valitessani, ja se sopi punaruskean Rufuksen nimeksi oikein hyvin. Myöhemmin minulle selvisi, että Rubus, eli Rufuksen alkuperäinen kirjoitusmuoto, on käytössä vatukan latinankielisenä nimenä. Vatukka on laajaan ruusukasvien heimoon kuuluva suku. 

Jos vielä tulisi jossain vaiheessa koira (eikä ole tulossa, huom!), niin varmaan sillekin pitäisi etsiä (kerrankin tarkoituksellisesti) joku ruusuun liittyvä nimi :).

Haastan Perroplokin ja Vilhon ja Jampan blogistit kertomaan omat jaarituksensa :D!